Siedlisko:
Rośnie w wodzie słodkiej, rozmnaża się w wodzie słonej
Dystrybucja:
Na południe do Wysp Kanaryjskich, Morza Śródziemnego, Morza Czarnego i na północ do Islandii. Występuje wzdłuż całego wybrzeża Norwegii i na północ do Murmańska.
Narodziny:
Skorupiaki, jaja, ryby, ślimaki, małże i larwy owadów