Biernatek

łac.: Cancer pagurus
Rozmiar:
30 cm (szerokość muszli) i 5 kg
Siedlisko:
Dno twarde i miękkie do 400 m
Dystrybucja:
We wschodnim Atlantyku, od Maroka do Finnmark w Norwegii. Występuje głównie wzdłuż wybrzeża Francji, wokół Wysp Brytyjskich i aż do Lofotów/Vesterålen w Norwegii.
Narodziny:
Wszystkożerne. Małże, ślimaki, skorupiaki, żołędzie, jeżowce i padlina.
Czy wiesz, że...

Inne gatunki