Halibut

Łaciński: Hippoglossus hippoglossus
Halibut
Rozmiar:
3m - 350kg
Siedlisko:
Zróżnicowane warunki dna na głębokości 5–2000 metrów.
Dystrybucja:
Po obu stronach północnego Atlantyku. Na wschodzie, od Zatoki Biskajskiej na północ do Oceanu Arktycznego, wokół Grenlandii, Islandii, Spitsbergenu i Nowej Ziemi.
Narodziny:
Ryby denne i pelagiczne, kałamarnice i skorupiaki.
Czy wiesz, że...

Inne gatunki