Złoto górskie

łac.: Labrus bergylta
Rozmiar:
60 cm - 3,5 kg
Siedlisko:
Lato: pas wodorostów/płytkie wody. Zima: głębsze wody, do 200 metrów.
Dystrybucja:
Od Maroka po Norwegię. Wzdłuż naszego wybrzeża jest powszechny na północ aż do fiordu Trondheim.
Narodziny:
Skorupiaki, małże i ślimaki.
Czy wiesz, że...

Inne gatunki