Krewetki głębinowe

łac.: Pandalus borealis
Rozmiar:
Samiec 12 cm, samica 18,5 cm
Siedlisko:
Miękkie dno 70 - 700 m
Dystrybucja:
Obie strony północnego Atlantyku. Wzdłuż całego wybrzeża Norwegii aż do Svalbardu. Islandia, Grenlandia i zachodnie wybrzeże Kanady.
Narodziny:
Martwe glony i szczątki zwierząt (detrytus)
Czy wiesz, że...

Inne gatunki