Dno twarde i miękkie do głębokości 400 metrów, najczęściej do 100 metrów.
Dystrybucja:
We wschodnim Atlantyku, od Maroka do Finnmark w Norwegii. Występuje głównie wzdłuż wybrzeża Francji, wokół Wysp Brytyjskich i aż do Lofotów/Vesterålen w Norwegii.
Narodziny:
Zwierzęta wszystkożerne, małże, ślimaki, skorupiaki, oposy, jeżowce i padlina.