Podróżniczek / Czerwonodzioby

łac.: Labrus mixtus
Rozmiar:
30 - 35 cm
Siedlisko:
Latem dno jest twarde i płytkie. Zimą woda zanurza się głębiej (15-200 m).
Dystrybucja:
Z Afryki Zachodniej i na północ, po zachodniej i północno-wschodniej stronie Wysp Brytyjskich. Morze Śródziemne. W Skandynawii od zachodniego wybrzeża Szwecji na północ do Nord-Trøndelag.
Narodziny:
Skorupiaki, muszle i ślimaki.
Czy wiesz, że...

Inne gatunki