Dziób górski

łac.: Ctenolabrus rupestris
Rozmiar:
12-20 cm
Siedlisko:
Lato: płytka woda od brzegu, między skałami i glonami, do głębokości 20 metrów. Zima: głęboka woda, do 50 metrów.
Dystrybucja:
Z Maroka i na północ wzdłuż zachodniego wybrzeża Wysp Brytyjskich. Morze Śródziemne. Wzdłuż zachodniego wybrzeża Szwecji i na północ do Nord-Trøndelag.
Narodziny:
Skorupiaki, małże i ślimaki.
Czy wiesz, że...

Inne gatunki